LIJEČENJE I SANACIJA ZUBA

Liječenje i sanacija zuba kod djece

Zubići su podložni karijesu ako se ne peru redovito i temeljito. Naravno, i genetika utječe na njihovu podložnost bolestima pa su neki zubići po prirodi otporniji, a drugi se pak puno lakše i brže kvare. Zubići kad se pokvare, mogu izazivati veliki bol i neugodu. Kod dubokog karijesa mliječnog zuba obično se javlja bol kad dijete jede kiselu, toplu ili slatku hranu. U tom slučaju zub ima veliko oštećenje u kojem se hrana zadržava. Bol se pojavljuje kad ostaci hrane, zaglavljeni u kavitetu, iritiraju zubnu pulpu.

Liječenje takva zuba zahtijeva postupno, višekratno uklanjanje karijesa, stavljanje lijeka i privremeni ispun. Postupak treba prije svega stvoriti uvjete za oporavak pulpe nakon iritacije tijekom karijesnog procesa. Kad se u potpunosti odstrani kariozno promijenjeno zubno tkivo, stavlja se konačni ispun ili "plomba".

Upale izazvane oboljenjem mliječnih zuba nisu bezazlene, te bi ovdje u prvom redu roditelji trebali voditi računa o higijeni zuba i redovitim odlascima stomatologu već od nicanja prvog zubića.Liječenjem se prvo nastoji ukloniti bol i zaustaviti širenje upale. Privremene su mjere otvaranje zuba kako bi se omogućilo istjecanje gnoja i davanje odgovarajućeg antibiotika kako bi se spriječilo širenje upale.
Zub ne bi trebao ostati otvoren zbog rizika od daljnje infekcije bakterijama iz usne šupljine. Odgovarajuća endodontska terapija teško je izvediva pa je terapija izbora ekstrakcija - vađenje zuba uz izradu držača mjesta (mala ortodontska naprava koja čuva mjesto za trajni zub).
Kako je gotovo redovito nemoguće osigurati bezbolnost prilikom vađenja zuba, osobito kod male djece, često se kao trajno rješenje zub ostavlja otvorenim kako bi se što dulje zadržao u ustima čuvajući mjesto za trajnog nasljednika. Tako otvoren zub treba dobro čistiti od ostataka hrane kako bi se sadržaj iz prostora oko zuba nesmetano drenirao. Naravno, ako se upale ponavljaju, radi općeg zdravlja djeteta, zub ipak treba izvaditi.

Rezvervirajte svoj termin već danas