Protetska sanacija

Krunice

Zubnih krunica postoji više vrsta; metalne, metalno keramičke ili potpuno keramičke krunice (estetske). Metal uključuje više vrsta materijala - zlatne egure, ostale legure (paladij), te nikal-titan legure. Metal keramičke krunice su bolje rješenje za stražnje zube gdje su žvačne sile puno veće. U novije vrijeme postoje i pune keramičke krunice s ojačanom jezgrom, koje se mogu koristiti i za stražnje zube.

Krunice obično traju minimalno do sedam godina, a u većini slučajeva i puno više, čak i do 40 godina. Cirkonske krune svakim danom sve više preuzima vodstvo pred metalkeramičkim krunama. Razlog za to je sve bolji razvoj materijala i metoda zahvata. Uz to, pacijenti su sve zahtjevniji kod estetskih zahvata na zubima.
Cirkonska keramika sve je traženija, jer ona daje novim zubima prirodniju boju, transparentnost i na kraju prirodan izgled.
Također je važno znati da se kod cirkonske keramike ne mogu pojaviti tamni dijelovi na desnima iznad novog zuba kao što se to zna dogoditi kod metal–keramike.

Konačno, treba reći i to, da je cirkonska čvršća i izdržljivija od metal–keramike te uz sve navedno, nažalost i skuplja. Međutim postoji izbor, ili bolje rečeno, način da uštedite, ako kod estetski osjetlj ivijih dijelova u prednjem dijelu usta stavite cirkonsku keramiku, a za zadnje, skrivenije dijelove, koristite odgovarajuču metal–keramiku.

Rezvervirajte svoj termin već danas